fredag 30 maj 2008

På väg att återhämta mig efter kongressen

Nu har det gått några dagar sedan jag kom hem från kongressen och först nu börjar jag återhämta mig. Det har varit långa dagar hela veckan med möten och verksamhetsbesök, annars hade jag nog återhämtat mig snabbare. Jag har en massa tankar från kongressen som jag tänkte skriva om, med det dröjer nog några dagar till innan jag hinner skriva om det…

onsdag 21 maj 2008

Fin till kongressen

KDN Göta & Kyld mat...

Det blev som vanligt ett långt möte med KDN Göta idag. Från 17.00 – 22.55. Vi fick även provsmaka den kylda maten som är ute på remiss nu. Jag får ärligt talat säga att jag blev lite mörkrädd. Maten kom från Samhal och är den mat som hemtjänst område 2 får på Göta. Det var bland det värsta jag provsmakat, Den höll en sådan nivå att jag, om jag fått något liknande omedelbart slängt eller lämnat tillbaka den. Och det är sån mat vi ger våra äldre, fy F*n. Det var mycket värre än vad jag trodde från början

Jag lämnade i alla fall in en protokollsanteckning där jag klargjorde vår åsikt. Här är en kopia på den:

Protokollsanteckning

Miljöpartiet i Borås vill förorda alternativ 1 (varm mat) till våra äldre framför alternativ 2. Vi tror att de problemen som finns med varmhållning av mat går att lösa.

Vi vill även peka på inte klarlagda konsekvenser som kyld mat kan innebära. Vi förutsätter att dessa frågor utreds vidare innan ärendet behandlas i Kommunstyrelsen och Kommunfullmäktige.

osäkra och inte helt klarlagda konsekvenser som behöver utredas vidare är bland annat:

1. Hur behandlar vi problemet med äldre med begynnande demens som kan äta flera portioner samma dag, detta kan leda till problem då de i slutet på perioden inte har någon mat kvar.

2. Kylkedjan får inte brytas, med andra ord får maten inte bli för varm under lagringstiden för att den skall behålla sitt näringsinnehåll. Vi har här fått olika uppgifter. En uppgift har sagt 2-3 grader och 7 dagar. Förslaget som ligger nu är 6 – 8 i 12 dagar. Om det är 2-3 grader har de flesta har betydligt varmare i sin kyl. Vilka riktlinjer gäller?

3. Enzymer finns i alla levande celler dvs. rå föda och det som värmts till högst 47 grader C. Enzymer styr alla andra näringsämnen. De är ansvariga för nästan varje livsaspekt och den fysiska hälsan, och är viktigare än alla andra näringsämnen. Graden av enzymförstörelse beror på tid och temperatur. Redan idag har vi för många äldre redan plockat bort färska grönsaker vilket kan leda till sämre näringsupptag. Hur är det tänkt att vi ska lösa detta? Hur påverkas de äldre av en mer och mer enzymfattig mat?

4. Borås kommun har som mål att inköpen av andelen ekologiska och närproducerade livsmedel skall öka. Hur skall det målet kunna uppfyllas, om vi väljer att köpa färdiglagad mat från extern producent?

5. Hur skulle den kylda maten påverka måltidsupplevelsen och livskvaliteten bland det äldre? För många äldre är den dagliga kontakten med personalen som levererar den varma maten en viktig socialkontakt, hur påverkar den minskade sociala kontakten våra äldre?

6. Hur ska uppföljningar och analys av näringsvärde och mat kvalitet utföras? Finns de planer på att utreda hur en portion som lagrats i 12 dagar hos en beställare och sedan blivit uppvärmd i mikrovågsugn påverkas näringsmässigt?

7. Om den kylda maten skulle hålla sämre kvalitet än den varma, vad skulle det kunna få för effekter? Skulle det kunna bli så att man skulle behöva/vilja ha en plats på särskilt boende tidigare? Skulle detta verkligen bli en besparing?

Alternativ 3 & 4 tar vi helt avstånd ifrån då det i en upphandling kan bli så att kyld mat flygs från norrland eller någonstans i Europa beroende på vem som vinner upphandlingen. Detta skulle innebära en stor miljöbelastning som vi inte kan acceptera. Alternativ 3 & 4 ger oss inte heller någon lokal kontroll och återkopplig när det gäller kvaliteten på maten.

Alternativ 2 behöver utredas vidare och en noggrann K/I-analys bör göras innan ärendet tas upp i KS och KF. Vi anser även att vidare utredning för att komma tillrätta med problemen med alternativ 1 (varm mat) bör göras och att det bör betraktas som Borås huvudalternativ. Vi anser inte att den besparing som görs med kyld mat kan motivera en lägre livskvalitet bland våra äldre.

Tom Andersson (Miljöpartiet)

måndag 19 maj 2008

Min blogg

När man hör ökat ambitionen i bloggandet och har bestämt sig att skriva ett inlägg varje dag blir risken att inläggen blir lika meningslösa och korta som detta.

söndag 18 maj 2008

Det börjar närma sig kongress

Det börjar närma sig nu. Det kommer att bli några intensiva dygn, jag har även gått och blivit rösträknare på kongressen så det innebär ännu fler tider att planera efter. Som tur är har vi gott om tid på tåget upp för att pussla ihop våra scheman, vi är ju 3 som åker från Borås och vi har bara en ombudsplats.

Det vore skönt om man kunde ”vila” sig i form innan kongressen men jag har redan insett att hela veckan kommer att bli ganska stressig, med KDN Göta som kommer att bli ett intensivt och långt möte. Måste förbereda mig till det också och det är ju inte det enda. Måste göra klart en hög med yrkande till kongressen som vi kan diskutera på tåget upp och en debattartikel som jag jobbar på. För att inte tala om allt jobb jag har att slutföra i veckan. Ja ja, så länge jag inte somnar under av de plenumdebatter då jag är rösträknare så ska det nog gå bra.

Idag var det även ”inför” kongressmöte med mp 7-härad, en chans att höra lite vilka frågor som vi gemensamt vill driva. Tyckte att mötet var ganska givande men jag tyckte att det borde varit fler som kunde ha visat sig.

lördag 17 maj 2008

Borås välkomnar Pinocchiostatyn

Igår var det då dags att inviga Pinocchiostatyn. Jag blev övertalad av min dotter att vi skulle åka ner och titta. Dom har pratat väldigt mycket just om Pinocchio i hennes förskoleklass och hon var genuint intresserad av att se invigningen.

Jag får säga att jag har haft väldigt blandade känslor för Pinocchiostatyn. Från början tyckte jag inte riktigt om varken statyn eller hur man köpte in sig i det offentliga rummet.

Det är svårt det här med konst, något som är konst för någon är det inte alls för någon annan. Så det är ju svårt att värdera det konstnärliga värdet för Boråsarna när det kommer till statyn.

Nu tycker jag faktiskt mycket om statyn efter att ha sett den i media länge, men den var faktiskt ändå bättre ”live”.

Efter att ha läst gårdagens BT tycker jag mindre och mindre om hur spelet bakom kulisserna har varit. Ska man verkligen få köpa in sig i det offentliga rummet så lätt. Dom bestämde vart Pinocchio skulle stå för länge sen, men det var inte vad jag fick höra innan, det var ett spel bakom kulisserna som de flesta politiker inte viste någonting om. Vi skulle ”bara” ta ställning till om vi skulle ta emot donationen… ”Nej det är inte bestämt vart den ska stå”… Men nu vet vi ju att det var ju inte hela sanningen…

Någon ljög, vi får leta efter någon med lång näsa...

fredag 16 maj 2008

Då var det formellt klart.

På gårdagens möte blev det då tillslut klart. Jag tar plats som ersättare i kommunstyrelsen och efterträder Eva. Känns bra. Spännande och roligt. Men jag har ju inte varit på något möte än…

Det blir en liten omställning i hur jag ska jobba. Att Borås tidning skrev att jag var en doldis är ju faktiskt väldigt sant, och det är så jag är van vid att jobba. Verka utan att synas brukar vara min taktik och den brukar vara väldigt framgångsrik. Det är nog få som vet hur framgångsrik, men det gör inget. Jag har aldrig varit intresserad att få äran för något, bara att det blir gjort. Så nu sitter jag i ett helt annat läge där jag kommer att behöva visa mig utåt på ett helt annat sätt, taktiken blir nu plötsligt den omvända. Jag blir nu tvungen att peka på vad vi åstadkommit och hur förträfflig jag är som människa. ;)

Det vore dock roligt om man hade fått höra allt skvaller igår på KF. Jag vet att det var många som hade sina funderingar om vem jag var och hur jag fungerade som politiker. Dom som läser detta och undrar kan ju titta in på miljöpartiet i Borås hemsida och läsa lite mer här:

http://mp.se/templates/Mct_78.aspx?avdnr=12127&number=149866

Och ja, jag ska börja blogga lite mer aktivt fram över, men det brukar jag ju säga med jämna mellanrum… Jag ska försöka…