tisdag 31 januari 2012

Öppna frågor till alliansens och sverigedemokraternas företrädare i Borås

Debatten i media om vegetarisk matdag har idag fortsatt i media och Borås omnämns även i riksmedia. Alliansen och Sverigedemokraterna kan ihop stoppa förslaget om en vegetarisk matdag i kommunfullmäktige. Alliansens företrädare verkar inte riktigt överens om hur man ska tolka dagens riktlinjer och har valt en väg i debatten som innebär att man hävdar barnens rätt att välja själva vad dom vill äta. Dock saknar jag ett förslag från Alliansen som innebär att alla barn ska få välja en köttfri dag. Det verkar som om Alliansens företrädare missat att köttfrågan är en av de största miljö och klimatfrågorna.

Därför ställer jag några öppna frågor till Alliansens och Sverigedemokraternas företrädare i fullmäktige:


1 Anser ni att köttkonsumtionen är en av de viktigaste miljö och klimat frågorna?
2 Vad anser ni att Borås stad skall göra för att minska miljö och klimatpåverkan från köttkonsumtionen i vår verksamhet?
3 Om ni tycker att valfrihet är det viktigaste, kommer ni föreslå att alla skolbarn skall få välja en köttfri dag i veckan?

Lite förvånande är det faktiskt att Sverigedemokraterna i Borås föreslår en linje som är många gånger bättre än Alliansen. SD föreslår att man ska kunna välja mellan en kötträtt och en vegetarisk rätt varje dag.  Håller SD på att gå om alliansen i miljöfrågorna eller är Alliansen i Borås så långt efter alla andra i miljöfrågorna? Givetvis finns det ett fåtal allianspolitiker i Borås som ligger långt fram i olika miljöfrågor, men tyvärr är de inte dom som har mest inflytande.

I media: bt, tv4, tv4 Borås,

fredag 27 januari 2012

Svagt SD kommer ge möjligheter ibland


Igår var det kommunfullmäktige i Borås, en ganska lugn tillställning som inte tog speciellt lång tid. Det var inga ärenden som gick till votering och samtliga av kommunstyrelsens förslag togs också av kommunfullmäktige.

Det var dock något som var intressant på mötet. Sverigedemokraterna hade 3 tomma stolar vilket innebar att det rödgröna styret hade majoritet i fullmäktige. Detta kommer under resten av mandatperioden vara något som antagligen kommer hända fler gånger. Tyvärr vet vi inte när. Det finns ett flertal frågor som vi rödgröna verkligen vill få igenom men som sd ihop med alliansen kommer att stoppa i fullmäktige. Eller i alla fall försöka om sd´s ledamöter dyker upp…

Komplexiteten i ett minoritetsstyre är några steg större nu än innan och rykten går att det kan bli än mer komplext. Snart kommer ärenden upp i fullmäktige där sd är vågmästare, frågan blir då vilken timing ärendena har på grund av Sverigedemokraternas oförmåga att fylla sina platser…   

onsdag 25 januari 2012

Tom Andersson - student igen

Fick idag reda på att jag kommit in på samhällsvetenskap I på distans via högskolan i Dalarna. Kursen är på 30 poäng på heltid och håller på fram till sommaren.

Jag har alltid tyckt om att plugga men har aldrig gjort det för betygen utan mer för att jag vill lära mig intressanta saker. Därför har jag läst lite olika saker på högskolan, bland annat dataingenjör, filosofi, arkeologi och företagsekonomi. Jag strävar efter att utveckla mig själv och mina kunskaper att nu bli student igen är nästa steg i min personliga utveckling.

Jag har ganska hög grundkunskap i de ämnen som ingår i kursplanen så jag hoppas att jag kan klara kurserna utan att behöva lägga ner så mycket tid om en heltid på detta. Det blir ju lite tufft då kommunalrådsarbeter motsvarar minst 150% arbetstid men det ska nog gå.

måndag 23 januari 2012

Upp till bevis Alliansen i Borås!

En gång om året går allianspolitikerna i Borås upp i Fullmäktiges talar stol under budgetdebatten och proklamerar stolt allt dom minsann också är miljöpartier. Något konkret förslag i budgeten har dom inte men dom försäkrar att dom skall återkomma i frågan. Jag hälsade dom välkommen på "banan" och så fram emot att få se det som så få har sett, en miljöpolitik från alliansen. Vissa kallar borgarnas miljöpolitik för loch ness monstret, alla har hört talas om den, ingen har sett den och troligtvis finns den inte alls.



Finns det något i Loch Ness?

Under följande år efter budgetdebatten visar det sig att det här med miljö inte är någon prioriterad fråga bland allianspolitikerna i Borås. Den senaste frågan var frågan om vegetarisk matdag i skolan. Problemet är tyvärr inte bara att alliansen inte vill göra något utan att dom inte ens förstår frågan. Och om man inte förstår miljöfrågorna hur kan man då driva dom? Under de senaste åren har jag träffat många politiker från andra kommuner i olika sammanhang och kan berätta att et finns flera kommuner där alliansen för en utmärkt miljöpolitik så problemet verkar vara Borås specifikt.

Fram till nästa budgetfullmäktige är det upp till bevis för Alliansen i Borås! visa att ni har någon miljöpolitik, jag skulle bli den första som biföll en bra miljöpolitiskt förslag från er och jag hoppas verkligen att något sånt förslag kommer.

Idag kom min debattartikel med i bt. Det rapporterades även från ks behandling av vegetarisk matdag.

onsdag 18 januari 2012

Vegetarisk matdag i Borås


Kunde inte riktigt hålla mig borta från att kommentera nu när motionen om vegetarisk matdag kommer upp till behandling i Borås. Igår skrev bt.se om det från 3 olika synvinklar (bt1, bt2, bt3). Jag hoppas verkligen att alliansen i Borås tänker till i frågan och lyssnar på sina allianskollegor som skrivit under följande inlägg på SvD brännpunkt. Efter gårdagens Borås tidning skrev jag ihop ett debattinlägg som är inskickat till debattsidan, vi får se om det kommer med eller inte... Jag lägger ut det här i alla fall om någon vill läsa...


Kan inte låta bli att skriva något om frågan om ”vegetarisk matdag” som jag och Anders Österberg debatterade i media när motionen tidigare var uppe i kommunstyrelsen.

För att rädda klimatet, regnskogarna, Östersjön samt minska sjukdomar och svält måste vi äta en mindre mängd kött än vi gör idag. Sedan 1950 har medelsvenskens köttkonsumtion ökat med 70 procent, sedan 1994 med 40 procent.

På kommunstyrelsens sammanträde den 23 januari kommer frågan upp igen. I BT 17 januari skrivs det om vegetarisk mat och en dietist säger bland annat ”Vegetarisk mat är näringsmässigt lika bra som annan mat om den tillagas rätt.” Att vi måste äta kött är ett argument och en vanföreställning som ofta framförs i debatten men som de ca 400.000 vegetarianerna i Sverige knappast håller med om.

Ett annat argument är att man tvingar de stackars eleverna äta vegetariskt. Men faktum är att redan idag innehåller riktlinjerna för skolluncher att det skall vara en vegetarisk dag varannan vecka. Och jag har inte hört några större protester från elev- eller föräldragrupp de dagar det serverats pannkakor, falafel eller för den delen grönsakssoppa.

En övergång till lokalproducerat kött är många gånger ett argument mot en vegetarisk matdag som har mer än ett problem. Dels är det nästan omöjligt att ställa de kraven i en upphandling enligt LOU, dels har Borås redan idag en upphandling som gäller. Till det kan läggas att av de arton procent av de globala utsläppen av växthusgaser som kommer från djurhållningen kommer endast 0,01 procent direkt från transporter.

Att kött är en av de största miljöbovarna är ett faktum som forskarvärlden är överens om och FAO:s ” Livestock’s Long Shadow” rapport pekar på att djurhållning för köttproduktion som en av de allra största miljöbovarna av alla mänskliga aktiviteter. Köttet toppar listan för bland annat jordförstörelse, förstörelse av vattenresurser, överutnyttjande av vattenresurser, försurning och luftföroreningar. Hela 18 procent av världens växthusgaser kommer ifrån djuruppfödningen.

FN:s resursanvändningsrapport visar att vill vi rädda världen från hunger, bränslebrist och klimatförändringens värsta konsekvenser krävs ett globalt skifte till helt vegetarisk diet. Världscancerfonden har uppgraderat varningen för rött kött till högsta nivån och avråder helt från alla processade charkvaror som exempelvis korv. Vidare används 80% av marken från den skövlade regnskogen i brasilianska Amazonas för bete till köttproduktion.

På förslag av Morgan Hjalmarson (FP) tog Borås Stad ett beslut 2003 innebärande en vegetarisk matdag varannan vecka. Det vi nu vill göra är att utöka till en vegetarisk matdag i veckan, infört vid höstterminens start 2014. Det ger verksamheten en möjlighet att anpassa matsedlar och vidareutbilda personal.

Tom Andersson (mp)

Bloggen kommer vara kvar...

Jag bestämde mig igår att jag ska låta bloggen vara kvar. Sen jag blev kommunalråd har det helt enkelt inte funnits tid till allt man skulle vilja göra, men nu har jag bestämt mig att prioritera upp och ner vissa saker. Sociala medier är en av de saker som har prioriterats upp. Inom en snar framtid kommer jag även lägga ner tid på att göra om designen på bloggen och allmänt underhålla och uppdatera mitt engagemang på nätet.

Vi ses i framtiden.

torsdag 12 januari 2012

Blogga eller inte blogga?

Funderar på om jag antingen ska lägga ner bloggen eller åter försöka ta tag i bloggandet och avdela tid för det... I och med att jag inte varit aktiv och skrivit på länge är det inte heller någon som hittar hit nu för tiden... Inom kort kommer bloggens framtid att avgöras... I så fall behöver jag även lägga lite tid på att ändra layouten...