lördag 3 mars 2018

Svar till Monika Hermansson Friedman (C), BT 18/2.

Här är mitt svar till Monikas debattartikel. publicerat i BT 27/2


Visst ska unga boråsare ha inflytande över den mat de äter i skolan. Flera saker är på gång som ska bidra till både valfrihet och ökad möjlighet att göra väl informerade val. Två rätter varje dag har vi redan ute i våra skolor – ibland två vegetariska rätter, men oftast en vegetarisk och en som innehåller kött, fågel eller fisk i någon form.

Snart ska vi börja pröva att märka upp särskilt klimatsmarta rätter direkt i matsedeln, för att de unga som känner sig lockade av att äta sådan mat lätt ska kunna välja den rätten. Det hade förstås varit roligt att vara först i landet med en sådan märkning, men det är vi inte. Den som är nyfiken på hur det kan se ut kan gå in på sajten skolmaten.se och tar en titt på matsedlarna i Nyköpings kommun.

I Borås ska också på åtminstone två skolor göras ett försök med att erbjuda en vegansk grundbuffé, och eftersom en sådan buffé varken innehåller kött, fisk, fläsk, ägg eller mjölk samt undviker vanliga allergener, så kan den ätas av många. Vi tror att det skulle minska behovet av specialkost, spara arbete och pengar i köken som istället kan läggas på att laga ännu bättre mat av fina råvaror.

Det verkar som om Monika Hermansson Friedman (C) har missuppfattat försöket med vegansk grundbuffé. Tanken är alltså inte att alla varje dag ska äta veganmat, utan att buffén ska kompletteras med olika tillbehör – till exempel köttinslag, korv, ägg eller fisk. Just nu är inte ambitionen att öka antalet helt vegetariska dagar från nuläget, det vill säga ungefär en dag varannan vecka. Däremot ska den som vill äta veganmat från buffén kunna plocka ihop en hel måltid åt sig varje dag.

Det tycks också behövas ett klarläggande ifråga om näringsinnehåll. Så här skriver Livsmedelsverket: ”Om den vegetariska kosten är väl sammansatt, innehåller berikade produkter och ger tillräckligt med energi kan även barn äta helt vegetarisk mat – veganmat.”

Borås stads kostorganisation är professionell och har självklart den kompetens som behövs för att kunna erbjuda kompletta vegetariska måltider, och det stöd som unga veganer kan behöva så att de kompletterar sin kost med ett tillskott av vitamin B12.

När det gäller barns och ungas inflytande över maten, så är meningen att matråd ska finnas på alla kommunens grundskolor. Dessa råd är så klart inte bara till för att barn ska kunna ”beställa” sin favoritmat, utan också för att våra kockar och vår måltidspersonal ska sprida kunskap och fakta om näringsvärde, klimatpåverkan, varifrån råvarorna kommer och hur arbetet i köket fungerar. Dubbelriktat lärande, dialog och bra mat varje dag är det vi vill åstadkomma.

Tom Andersson (MP)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar