fredag 20 april 2018

Borås visar vägen för vegetariskt

Idag publicerades min slutreplik till Jonas Paulsson, BT 14/4.


Borås stad ska ta sitt klimatansvar. Det är Miljöpartiets huvudfokus och vi har framgångsrikt drivit på det arbetet på många sätt i vår stad, bland annat via maten som lagas i våra Krav-certifierade kök.

Jonas Paulsson, Köttfri måndag, undrar i BT 14 april när vegonorm ska införas i svensk offentlig sektor. Här i Borås är svaret: Det är redan gjort. Alla skolor och gymnasier erbjuder dagligen två rätter, och huvudrätten är den vegetariska. Det är den som ska stå överst på matsedeln. Titta gärna efter på sajten skolmaten.se, så syns att detta redan har fått genomslag på nästan alla stadens grundskolor. En dag varannan vecka är dessutom båda rätterna vegetariska.

Borås är på väg bort från köttnormen
Slutreplik i dagens Borås Tidning om vegonorm och klimatarbetet kring kosten


Sedan ett par år kan varje portions klimatavtryck mätas på ett enkelt sätt, och genom en omläggning av matsedeln kunde klimatpåverkan från matens råvaror i ett slag sänkas med 15 procent. Borås stad ska också på Miljöpartiets initiativ testa att servera en vegansk grundbuffé, med mat som många kan äta – de som inte tål ägg eller mejerivaror, de som inte äter fläsk, de som är vegetarianer. Den som vill komplettera med till exempel kött eller fisk ska kunna göra det nästan varje dag. Vi ska också pröva att märka ut klimatsmart mat på matsedeln, som tips och hjälp att välja för den som så vill.

Och när andra kommuner uttryckligen har tagit bort möjligheten för veganer att få mat helt fri från animalier i skolan, så går Borås i motsatt riktning - rätt riktning. Detta ska tydligt framgå av de kommande riktlinjerna för specialkost. Borås ska vara den veganvänliga staden.

Maten i Borås skolor och gymnasier ska självklart vara både god och vällagad. Lika självklart ska den också vara bra för barn och unga – inte bara på kort sikt, utan också på riktigt lång sikt. Matens miljö- och klimatpåverkan får inte ignoreras. Vi som är vuxna nu måste ta på oss ansvaret för att den mat vi serverar inte bidrar till att förstöra möjligheten till ett gott liv får våra barn, när de i sin tur är vuxna.

Tom Andersson (MP), kommunalråd med ansvar för miljö och klimat


Här kan du även se två korta videos om våra gröna framgångar när det gäller maten:

Del 1


Del 2Inga kommentarer:

Skicka en kommentar