onsdag 24 oktober 2007

Klimatet på väg mot total kollaps inom 100 år

En ny studie varnar för att medeltemperaturen på jorden stiger snabbare än väntat. Enligt FN:s klimatpanel IPCC kommer medeltemperaturen troligtvis stiga med mellan 1,8 och 4 grader de närmaste hundra åren, men nu räknas värsta nivån upp. Det kan det bli så mycket som 6,4 grader varmare de närmaste hundra åren. Detta beror på att forskarna nu har upptäckt att naturen inte längre förmår ta upp koldioxidutsläppen i lika stor utsträckning som tidigare. Siffran har sjunkit från 57 procent till 55 och försvagningen har skett under 2000-talet, detta innebär att koldioxidhalten kommer att öka i en snabbare takt ät tidigare förväntat. Resultatet var helt oväntat. Först i slutet av detta sekel hade vi förväntat oss att se denna försvagning säger Corinne Le Quéré, en av forskarna bakom studien.

Vad det skulle innebära är att vi får den högsta temperaturen på 254 miljoner år. Och vad hände den gången? Jo Det mesta av jordens liv försvann. Vi pratar inte längre om en havshöjning på 6 meter och kraftigt förändrat klimat, vi pratar helt plötsligt om att världen som vi känner den inom 100 år skulle bli så kraftig förändrad att den inte längre kan uppehålla liv. Inom kanske 50 år är hälften av alla växt och djurarter utrotade eller på väg mot utrotning. Vattennivån kan redan vara 3-4 meter högre. Vi har garanterat några miljoner klimatflyktingar som vill in till Sverige och andra länder som klarar sig lite bättre.

Så vad händer för att motverka detta? Ja inte mycket. Globalt sett ökar utsläppen från alla sektorer. Mer olja och kol förbränns vilket leder till större utsläpp. Den totala biomassan som kan ta upp kol minskar. Köttindustrin ökar sina utsläpp på grund av ökad efterfrågan på kött. Den senaste forskningen, som visar att polarisarna smälter cirka tre gånger snabbare än vad som beräknats i worst-case-scenarierna i de tidigare datormodellerna. Detta innebär att is som reflekterar omkring 80 procent av det inkommande solljuset blir vatten istället. Vatten absorberar i stället cirka 95 procent. Kanske innebär de senaste årens accelererade avsmältning att vi passerat den “tipping point” där den globala uppvärmningen börjar förstärka sig själv så att den inte längre är möjlig att stoppa.

Det är dags att vakna upp NU, vi kan inte vänta längre. Vi måste även bli mer radikala och bygga upp en miljö och klimat politik som är extremt mycket mer aktiv. Det håller inte att sikta på mål om sänkning om 50 år. Då kan vi för länge sen passerat ”the tipping point”.

2 kommentarer:

  1. Hej! vi gör ett projektarbete som inkluderar jordens framtid. Vi undrar om du har några bra källor till texten i din blogg som man kan få ta del av? ÖJ

    SvaraRadera
  2. ÖJ: Jo, visst har jag det. Det är alltid lättare om man vet hur du vill bli kontaktad, men maila mig på tom.andersson@mp.se så kan vi se vad för källor du behöver och vill ha.

    SvaraRadera