tisdag 18 mars 2008

Kött industrin och vegan avdrag?

Köttet är åter uppe i debatten då media äntligen förstått att det är en stor del av växthus effekten. Tyvärr framställdes alla politiker som helt ovetande om problemet. Detta är ju inte fallet och vi i miljöpartiet har i vårt partiprogram med minskad köttproduktion som ett mål. I klimatkampanjen som pågår planeras detta också bli en stor del. Delen om kött ligger längre fram i kampanjen vilket är lite olyckligt då vi om vi hade haft färdigt material kunnat visa vart vi står. Vi får hoppas på att kongressen vågar ta de motioner om kött som kommer finnas med.

Jag är själv vegetarian/vegan men jag förstår att andra tycker om att äta djurkadaver. Dock tycket jag att köttet borde stå för sina kostnader. Kött subventioneras kraftigt av EU och jag som vegetarian betalar för att vi ska ha ett billigt kött, det tycket inte jag är helt rätt. Ett slopande av subventionerna skulle göra köttet 25 – 33% dyrare vilket i sin tur skulle sänka utsläppen. Eller varför inte införa skatt på utsläppet som köttindustrin står för, då skulle vi få en fördubbling av köttpriset. Jag tycker faktiskt att det vore inte mer än rätt att köttindustrin skulle stå för sina egna kostnader utan att hållas under armarna av skattebetalarna

Eller varför inte införa en rabatt liknande den miljöbilsrabatt som finns? Varje vegan eller vegetarian får 10000 – 20000 varje år i skattelättnad som tack för minskat utsläpp… :)

4 kommentarer:

 1. jag tack, gärna skattelättnad för oss. Och även för oss som inte dricker alkohol. Varför ska vi betala för fylleri?

  SvaraRadera
 2. Jag håller med dig Tom angående köttindustrin. Jag äter kött, för att jag tycker det är gott, men efter jag såg uppdrag granskning (det var det va?) Så har jag försökt att tänka mig för. Man borde på något vis försöka höja nötköttet och sänka priset på varor som är mer miljövänliga.

  Skatten på tobak är jag med och betalar fastän jag är så anti man kan bli! Jag vill i så fall gärna slippa den skatten, för det dödar människor, påverkar miljön, bidrar till "slaveri" och kapitalism. Så jag försår ditt tankesätt, fastän jag inte är vegan:)

  Du verkar vara en jätte trevlig kille, det var skoj att prata med alla er i köket i lördags. Jag åkte hem strax efter, insåg att jag inte pallade mer. Jag var trött dagen efter. Men det var det värt.

  MVH Anna Gustavsson (v)

  SvaraRadera
 3. Hej igen, jäklar, jag flummade nog lite där. Tobakskatten, hm, den betalar jag inte. Jag köper aldrig tobak. Är inte insatt i detta, får nog läsa på.

  Jag förstår vad du menar med skatten iallafall:)

  Ska du gå på rättvisefesten på lördag? Det kan inte ni i MP missa! Jag ska gå, ska kolla upp tid igen, har för mig att det är i Kårhuset.

  MVH Anna (V)

  SvaraRadera
 4. Anna: Jo, vi var ju några från MP där vi stod ju med som med arrangörer, men ni från vänstern var ju några fler. Det var trevligt och nya kontakter skapades ju på mötet. För hoppningsvis kan festen upprepas nästa world fair trade day.

  SvaraRadera