fredag 18 mars 2016

Omtag för Orangeriet - Vad vill du?

Att Orangeriet inte blivit som den vision vi hade när vi fattade beslut i kommunfullmäktige i Borås är ju ingen hemlighet. Nu är det dags för ett omtag för orangeriet.Vi vill att vår vision också ska vara Boråsarnas vision. Därför vill jag veta vad boråsarnas vision och tankar för ett nytt Orangeri är. Kommentera gärna här på bloggen eller på videoklippet på youtube.

Vad är din vision för Orangeriet?
Vad är din vision för Orangeriet
Vad är din vision för Orangeriet i stadsparken i Borås? 

9 kommentarer:

 1. En vegetarisk/vegansk restaurang, gärna av typen snabbmat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller bara en resturang som har båda delar?

   Radera
 2. Galleri för barn och ungdomar

  SvaraRadera
 3. Sälj det så dyrt som möjligt, och använd pengarna till det som kommunen skall ägna sig åt. Kommunen skall inte ägna sig åt näringsverksamhet, det har man varken kompetens eller mandat att göra.

  SvaraRadera
 4. Ja alltså, för det första är det ganska mycket som egentligen föregår visionsfrågan om vad orangeriet kan bli. Tillkomsten av orangeriet genom inspirerande och idéfylld "vad fint det vore"-retorik (sen åtminstone 2005) och att i efterhand komma på verksamhet, är helt bakvänt. Så att låta orangeriet tjäna som påminnande monument av kommunens behov av en uppdaterad och rättvis bild av vad medborgarnas behov (inte i första hand begär eller önskningar, vilket jag inser är paradoxalt - men behövligt - att påpeka i en replik till att du ber om visioner) är, genom att i första hand kring ett omtag tänka "Herrejösses, ställer vi ens rätt frågor? Vad är vårt uppdrag här egentligen?" tror jag är det viktigaste i det omtag du berättar om. Som tröstfull beklagan är detta byggande av verksamhet genom inspiration och kul idéer, ofta bland den demografi som är benägen att dyka upp på eget bevåg, inte isolerat till Borås - men det vore helspejsat om detta omtag gjordes i en anda av att återerövra den den representativa och behovsanpassade offentliga verksamheten.

  Att t.ex. lyssna särskilt på detaljidéer från oss som är benägna att läsa politikers bloggar, och dessutom svara, riskerar också att polarisera närvaron i samtalet till oss som rimligen redan i praktiken är tillfrågade extra mycket - även om internet i sig ger möjlighet till respons från de som sällan tar sig till öppna möten. Med det sagt, tack för att du frågar.

  Jag har dock supersvårt att ge konkret förslag. Stadsparken för mig är dit jag brukar gå för att komma IFRÅN aktivitet och ba' ha det gött eftersom stadskärnan redan är så belamrad med saker jämfört med de olika mindre torgen i andra delar av kommunen. Sen kan det såklart vara ett sorts servicehus/invånarreception där man kan få personlig hjälp med att hitta fritidsintressen och föreningar, välja förskola, hitta sommarjobb, be om hjälp med att hitta rätt person för att energibesiktiga sitt hus, eller vad som helst, men det är egentligen mest bara konstigt att det står där och behöver ett omtag efter att det egentligen aldrig var något större problem med att det "bara" var en glasskiosk där innan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för ditt omfattande svar. Håller till stora delar med om ditt problematiserande kring processen. Men jag har ändå valt att påbörja en dialog som ett eget initiativ. Detta är bara en början.

   Radera
 5. Angelica Vehmas19 mars 2016 13:08

  Gör huset till ett hållbarhetshus både miljömässigt och socialt... se till att framförallt ungdomar har en alternativ mötesplats att hänga på så slipper dom att hänga på "Donken" En alternativ mötesplats där äldre möter unga, där kreativiteten och samhällsfrågorna får utrymme. Varför inte flytta in alla organisationer och föreningar i Borås som arbetar med miljö och hållbarhet under samma tak? Skapa ett medborgarhus där vi får chansen att mötas utan intressekonflikter. Ett medborgarhus där vi kan öka toleransen för olikheter i samhället. Ungdomar, vuxna, politiker i alla block, människor ur olika samhällskategorier, nyanlända, HBTQ representanter mfl. Vi behöver enas för att utvecklas i en hållbar framtid!Bygg upp en cafékultur med priser som även gynnar målgrupperna för unga, studenter och barnfamiljer. Vi har även en stark vegankultur som växer i Borås men det saknas en naturlig plats för dem att samlas på. Servera riktiga vegetariska/veganska alternativ med hållbart framtagna råvaror från närområdet... Varför inte satsa på en egen mindre köksodling i parken? Listan kan göras lång! :)

  SvaraRadera
 6. Ett orangeri är för mig fyllt av växter och ljus. Där kan man sitta mörka vintrar och få en föraning om sommarens ljus och växtlighet. "Orangeriet" i Borås är inte ett orangeri, det är mörkt och svart som en modern teaterscen inomhus. Ljuset slukas trots alla fönster. Mitt förslag; gör om orangeriet till ett orangeri. Mera ljus, mera växter. Möjlighet till att fika, kanske lyssna på porlande vatten, kunna äta om man vill det. Släng ut all det svarta och all administration. Det gör ingen lycklig och kommer inte allmänheten till del. Gör ett studiebesök på Gunnebo slott eller palmhuset i Göteborg.

  SvaraRadera
 7. Det finns ganska många föreningar i Borås. Så varför inte göra om detta hus till Föreningarnas hus

  SvaraRadera