måndag 5 mars 2018

Svar till Anders Alftberg (SD) och Andreas Exner (SD), BT 24/2.

Här är mitt svar till Andreas Exner och Anders Alftberg Sverigedemokraterna. publicerat i BT 03/03


Barn och unga i Borås skolor ska erbjudas vällagad, näringsriktig och klimatsmart mat. Det är uppdraget till vår kostorganisation från kommunfullmäktige. Vi som är förtroendevalda sätter alltså målen och låter sedan våra kunniga och engagerade medarbetare arbeta fram detaljerna.
Barnen är framtiden brukar det heta – och vi vuxna, folkvalda i Borås stad som tar dessa ord på allvar måste givetvis göra det som står i vår makt för att ge barnen en chans till en god framtid. Ett sätt är att servera mat som är bättre för klimatet.
De rödgröna partierna tog sitt ansvar och lade fram ett sådant förslag. Professionen tog sig an det med stor framgång, och det gav snabbt genomslag. Klimatpåverkan från matens råvaror kunde snabbt sänkas med 15 procent.
Och inte har detta lett till en torftig matsedel om nu någon tror det. Gå gärna in på sajten skolmaten.se och leta rätt på Borås stads skolor. Två rätter varje dag erbjuds. Varje dag en vegetarisk rätt och nästan alla dagar också en kött-, fisk- eller fågelbaserad rätt.
Nästa steg för att utveckla maten i grundskolorna ännu mer är att starta försök med en vegansk grundbuffé, som många kan äta. Den fungerar för barn med många av de vanliga födoämnesallergierna, den innehåller inte kött och passar därmed såväl vegetarianer som personer som inte äter fläsk. De flesta dagar kommer det också att finnas möjlighet att välja till kött, fisk eller fågel.
Genom detta räknar vi med att kunna minska behovet av specialkosttillagning, och de pengar som på så sätt kan frigöras går till exempel att använda till ännu bättre råvaror. Allt fler av dessa råvaror vill vi ska komma från odlare och bönder i vårt närområde. Och faktiskt finns det redan en plan i verket för detta också. I slutet av året ska den distributionscentral vara igång, som gör det lättare för små lokala företagare att konkurrera om att leverera till skolorna i sin närhet.
Vi vill att fler ska kunna äta den sorts mat de vill och genom en buffé med en kost som så många som möjligt kan äta ser vi valfriheten ökar och det kan sänka kostnaderna.
SD säger tvärtom mellan raderna i sin debattartikel. SD vill endast erbjuda specialkost mot läkarintyg och ta bort möjligheterna att få vegetarisk kost, vegankost och kost där griskött utesluts. Det är att backa in i framtiden.
Tom Andersson (MP), kommunalråd med ansvar för miljö och klimat

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar