torsdag 5 april 2018

Kortare arbetstid är grön politik - Svar till Vänsterpartiets debattartikel den 23 mars

Idag publicerades vårt svar till den debattartikel som Vänsterpartiet hade publicerad i Borås tidning den 23 mars och som förvånade oss då vi och vänsterpartiet i Borås haft samma linje kring arbetstidsförkortning.

Den 23 mars skriver vår samarbetspartner i Borås, Vänsterpartiet, en slarvigt faktagranskad debattartikel där Miljöpartiet i Borås påstås ha en annan åsikt när det gäller arbetstidsförkortning. Det är alltså fel.

Miljöpartiet och Vänstern i Borås har tvärtom under den senaste mandatperioden gemensamt ställt sig bakom förslag om att pröva kortare arbetstid, men blivit nedröstade.

Vi står fast vid viljan att pröva kortad arbetstid, vi går till val på detta. Och fortsätter också gärna att driva frågan tillsammans med V, hittills ensamma mot alla de övriga partierna i Borås- politiken.

Men vem vet – kanske fler så småningom kan vara med på att 40-timmarsveckan inte är en naturlag, utan ett mänskligt påfund som människor kan ändra.

För att ta reda på mer om hur de anställda skulle uppleva kortare arbetstid, för att finna arbetsformer och pröva hur finansieringen håller, vill Miljöpartiet i Borås starta försök med kortare arbetstid.

Om vi själva hade fått bestämma i Borås hade alltså sådana försök i äldreomsorgen i Borås redan varit igång.

Vårt långsiktiga mål går mycket bredare och längre än så. Vi siktar på en sänkning till 35-timmarsvecka över hela arbetsmarknaden, som ett första steg.

Vi är övertygade om att kortare arbetstid är ingången till ett annat och bättre samhälle – med mindre av stress och ökad möjlighet att inte bara hinna med alla måsten i livet, utan också mer av det man på djupet vill. Läsa en bok för barnen, träffa vänner, idrotta och träna, gå i skogen, odla sina fritidsintressen, engagera sig politiskt, ideellt eller bara vara för sig för sig själv en liten stund.

Har vi verkligen råd med kortare arbetstid, undrar nu någon. Ja, det är en viktig fråga och det är ju av det skälet vi vill pröva oss fram.

Det är därför vi vill göra försök och börja med yrken i vården där vi vet att stressen sliter och tär, där arbetsuppgifterna är angelägna och engagerande, men ofta också psykiskt påfrestande.

Miljöpartiets fullmäktigegrupp i Borås

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar