fredag 24 februari 2012

Alliansen och sd stoppar viktig miljöfråga.


Igår debatterade motionen om köttfri matdag i fullmäktige i Borås och som väntat fällde alliansen ihop med sverigedemokraterna förslaget. Debatten varade i 3 timmar och alliansens argumentation byggde på argument som bara var till för att avfärda motionen och hade ingenting med frågan att göra.

Jag är enormt besviken på Alliansen i Borås. Då flera andra alliansgrupper i mer miljöprogressiva kommuner faktiskt jobbar med klimat och miljöfrågor gör man ingenting i dessa frågor i Borås alliansgrupp. Förutom en gång om året då man under budgetdebatten går upp i talarstolen och proklamerar att man minsann också är miljöpartier. Man säger sig vilja få Borås att åter bli en ledande kommun i miljöfrågor men efter det tar engagemanget slut. Resten av året gör sedan allianspartierna allt för att blockera just de frågorna. Kanske borde alliansen i Borås planera ett studiebesök hos en av de alliansstyrda kommuner som faktiskt har en klimat och miljöpolitik.

Förutom att alliansen igår saknade verkliga argument i frågan så kom de med en massa insinuationer om att vegetarisk mat inte bara skulle öka svinnet då den är så äcklig utan även vara direkt skadlig då man drog paralleller till att om vi införde vegetarisk mat skulle ingen äta och skolresultaten skulle gå ner. Att man sedan säger att man istället för att göra någonting aktivt istället ska informera om vegetarisk mat så undrar man ju om man med den utgångspunkten att det skulle vara skadligt verkligen skulle uppnå något med den informationen.

Huvudargumentet från alliansen var igår att vegetarisk matdag skulle begränsa valfriheten hos eleverna, men dagens riktlinjer gör ju redan det. I riktlinjerna (och i verkligheten) stå det redan idag en hel del som gör just det. Fisk serveras 1 gång i veckan, soppa var annan vecka (i verkligheten varje vecka) och vegetariskt var annan vecka. Uppenbarligen tyckte man att vegetariskt var annan vecka var förenligt med ett fritt val men inte varje vecka, vilket är en konstig uppfattning. Om det nu var frekvensen varje vecka som var problemet borde man då i logikens namn inte också argumenterat för att man genom att servera fisk och soppa en gång i veckan också begränsade det fria valet? Det handlar helt enkelt inte om valfrihet utan det handlar om okunskap och ovilja. Hade man varit för valfrihet hade man kunnat ge det valet till ungdomarna, man hade helt enkelt kunnat fylla i en lapp i skolorna med två alternativ. Alternativen hade då blivit: 1 jag vill ha vegetarisk kost två gånger i månaden och 2 jag vill ha vegetariskt fyra gånger i månaden.

Det andra argumentet man hade var att vi politiker inte ska fatta såna beslut. Här gäller ju exakt samma sak. Enligt alliansen är det ok att fatta beslut om vegetarisk kost två gånger i månaden men inte om fyra gånger i månaden. Det finns ingen logik i hur alliansen handlar utan dom vill helt enkelt inte.

Den rödgröna sidan inser vad frågan handlar om och det är inte en fråga om valfrihet. Alliansen verkar inte förstå vidden av frågan och lyssnar inte heller på den samlade forskningen. Om världen ska ha samma förutsättningar 2050 som vi har idag måste vi omedelbart och kraftfullt ta tag i denna frågan. Att inte göra det är som att stjäla från kommande generationer för att vi ska konsumera på samma nivå som idag, det är inte hållbart. Om vi ska klara frågor om hunger, bränsletillgång, klimat och miljö måste vi göra något, det är forskarna överens om. Problemet är att alliansen i Borås väljer att inte lyssna.

I media: bt, sr

2 kommentarer:

  1. Grattis Borås!
    Veganspåret binder oss vid oljan och konstgödseln och de metabola sjukdomarna. Det är en återvändsgränd och kommer att sänka Miljöpartiet och Vänsterpartiet i valet.

    SvaraRadera
  2. Frank: Du har uppenbarligen missat något. Det du säger är ren osanning.

    SvaraRadera