Som en del av ”Boråsmaktens megafoner” kan jag ju inte låta bli att kommenterat
Boråstidnings ledare 2013-05-12. För mig låter det lite som en döende medieforms desperata skrik på uppmärksamhet. BT frågar sig ”Var ska det demokratiska samtalet föras?” och tar det som självklart att dom själva är demokratins främsta förkämpar. Dom går sedan vidare och anklagar alla som inte för debatten via dom för att vara på gränsen till odemokratiska och ” Boråsmaktens megafoner”. För mig låter det som om Stefan Eklund antingen inte har någon självinsikt eller så förstår han helt enkelt inte den nya tidens mer öppna digitala samtal. Att säga att man via sociala medier skulle få sista ordet är ju en grov missuppfattning och stämmer faktiskt bättre på dagstidningsvärlden.
|
Med sociala medier ger vi megafonerna till medborgarna
|
Visst kan man förstå Boråstidningen, dom känner att mediaflödet sakta men säkert rinner dom ur händerna. Följer dom inte med i tiden och bevakar vad som händer på bland annat sociala medier kommer dom få det svårt. Tiden då dagstidningarna, pressmedelanden och debattartiklar var enda mediaflödet är förbi, det är bara att inse.
Med Internets intåg flyttades nyhetsförmedlingen ut på nätet och några år senare flyttades det politiska samtalet genom bloggar och sociala medier. Medias roll som en mellanhand för det demokratiska samtalet har och kommer försvagas. Den nya tiden med sociala medier har gjort att man nu istället på ett enkelt sätt kan föra ett direkt samtal via sociala medier utan att behöva begränsas av debattsidors form med inlägg, replik och slutreplik över veckors tid. Idag kan man maila, twittra eller ta kontakt via andra sociala medier och få en direktkontakt istället, det är ett helt annat och mer öppet sätt för kommunikation mellan politiker och medborgare som dessutom till skillnad från dagspressens megafontänk faktiskt leder till en diskussion.
|
Ju fler källor man kan komma i kontakt med oss politiker ju bättre hävdar vi. |
Det finns dock bekymmer, det ska erkännas. Vem ska betala för den fördjupande journalistiken? Faktaunderlaget i debatterna på sociala medier utgörs ofta av länkar från artiklar i SvD, DN, Aftonbladet med fler. Däri ligger en enorm utmaning för mediebranschen och journalistiken, men att debatten skulle flytta tillbaka in i tidningarna är ju inte troligt.
Att BT själva tycker sig vara oantastliga och att ingen kritik får riktas mot dom är anmärkningsvärt. På samma sätt som den politiska sfären måste kunna granskas och kritiseras måste även den mediala maktsfären kunna granskas och kritiseras. Och med all respekt måste även BT ibland vara självkritiska till sitt arbete. Inte minst gäller det hur man använder, inte använder och raderar inlägg på sina kommentarfällt på nätet.
Vad är då slutsatsen av allt detta? Dels är det Boråstidnings syn på det demokratiska samtalet som känns väldigt begränsat till dom själva och bristen på insikt om att dom endast är en del av det politiska och demokratiska samtal som pågår i allt från fysiska möten till sociala medier. Dels är det missförståndet att man lättare skulle kunna kontrollera debatten i sociala medier. Men framför allt är det den ton som Boråstidning har lagt sig till med, mot sociala medier och med krokodiltårar när någon har kritik kring deras arbete.
Länkar:
Rödgrönt Borås: "megafonmodellen" ,
Ulf Olsson - Inlägg på facebook ,
Bra BT är megafon för moderaterna. Är det bra saker som Rödgröna har arbetat fram kan det bli en liten notis inne i tidningen.Vad har BT stora granskning av 12 års moderat ledning av Borås Stad. Har verkligen de problem som dyker upp ang skolan, har verkligen allt inträffat nu under rödgrönas tid ????
SvaraRadera