fredag 31 maj 2013

Våldet är ett samhällsproblem - inte ett invandrarproblem

Replik Till Olle Engström. Publicerad på bt.se 31/5

I BT 29/05 skriver moderaten Olle Engström att ”okontrollerad invandring är orsaken till upploppen” och köper genom de orden en främlingsfientlig samhällsbeskrivning. Vi menar att våldet som vi sett de senaste dagarna är ett samhällsproblem – inte ett invandrarproblem. Att göra kopplingen som framstående moderater gör är inget annat än ett hot mot det öppna samhället.

Att koppla ihop våldet som sker i Stockholms förorter med invandringen är lika fel som att koppla ihop klimatkrisen med invandringen. Upploppen och våldet som de senaste dagarna bland annat har skett i Husby ska inte accepteras – men det är ett resultat av ett samhälle som mer och mer ställer människor mot varandra. Ett samhälle där rasism och strukturell diskriminering tar allt större plats och där människor har olika möjligheter beroende på sina förutsättningar.

Det går att få stopp på oroligheterna i förorten. Genom att på alla samhällsplan ta tag i rasismen och diskriminering, se till att alla utländska betyg och utbildningar rättvist valideras. Genom att investera i fler vuxna i skolan och på fritidsgården och erkänna flerspråkighet som en otrolig tillgång. Genom att ge alla barn och unga möjlighet till ett meningsfull fritid, oberoende av föräldrarnas inkomst. Men inte genom att minska invandringen.

Våldet är ett samhällsproblem - inte ett invandrarproblem


Migration är en mänsklig rättighet. Ingen av oss har valt vart vi blev födda och därför är det enda rimliga att var och en ska få välja var hen vill leva och bo. Under helgens kongress antog Miljöpartiet skrivningar om en värld utan gränser och fri invandring i partiprogrammet. Vi anser att allt annat är orimligt.
Olle Engströms artikel är det andra grovt främlingsfientliga uttalandet som kommit från boråsmoderaterna den senaste tiden. För några månader sedan uttalande sig Maria Lindgren om de romer som sedan en tid tillbaka syns i Borås centrum. ”Det är inte okej att ligga på gatan som en hund och tigga” tyckte hon då var ett lämpligt ordval. Det här gör oss djupt oroande för vilken kultur som frodas inom Moderaterna i Borås. Att stå upp för alla människors lika värde kan inte bara göras i policydokument, utan måste även omsättas i praktiken.

Kanske är det dags att moderaterna i Borås följer Sverigedemokraterns väg i ännu en fråga, och inför nolltolerans när det kommer till rasistiska och främlingsfientliga uttalanden. För det är inte värdigt att företrädare för Sveriges näst största parti gör samhällsanalyser där människor pekas ut som problem.


Tom Andersson
Kommunalråd miljöpartiet de gröna i Borås

Hanna Bernholdsson
Ordförande miljöpartiet de gröna i Borås

Carolina Bruseman
Förbundsstyrelseledamot grön ungdom

  Länkar: Olle Engström (M): Invandringen i Sverige kan leda till inbördeskrig , Ulrik Nilsson (M): Invandring har berikat Sverige , Ida och Fredrich Legnemark (V): Populistisk klagosång döljer verkliga problem , BT: Olle Engström tvingas bort av Moderaterna , BT: Kan söka nytt parti: inte SD , SR: Engström sparkad ur Moderaterna

9 kommentarer:

 1. Du skriver:
  "Vi menar att våldet som vi sett de senaste dagarna är ett samhällsproblem – inte ett invandrarproblem"

  Så invandrarna ingår inte i samhället?
  det kan du väl inte mena?

  SvaraRadera
 2. Angående Husby o andra områden.

  Det är fascinerande och intressant att höra all a "insatta" ge synpunkter på ORSAKEN till våldsamheterna. Alla vädrar sina åsikter och förutfattade meningar utan att ha minsta belägg - man anger endast vad man TROR (och kanske hoppas). Det ger en ganska intetsägande debatt.

  SvaraRadera
 3. Nej, så menar jag inte. Jag menar att det är ett samhällsproblem!

  SvaraRadera
 4. Bra att du tycker det är fascinerande. Någon egen analys baserad på fakta ger du ju tyvärr inte själv heller. Debatten är intressant ur flera perspektiv tycker jag personlingen.

  SvaraRadera
 5. Jag är född och uppvuxen i en av dessa förorter som eldhärjats och visas på nyheterna.

  Jag har läst både Olle Engströms och er insändare.

  Jag tycker först och främst att det är en skam att Olle Engström inte får uttrycka vad han tycker och anser är orsaken till detta utan att krav på avgång eller
  Att hans förtroende är förbrukat, han gör precis det som ni politiker ska göra, läsa av ett problem och försöka göra någonting åt det.

  Sedan tycker jag att det är en skam att ni politiker gör det till en politisk fråga istället för att se problemet, ni gör det värre.
  ”Under helgens kongress antog Miljöpartiet skrivningar om en värld utan gränser och fri invandring i partiprogrammet. Vi anser att allt annat är orimligt.”
  Jag vill ha 10 miljoner kronor och en rosa elefant, men jag vet att jag inte kan få det, jag förstår det. Jag kan i min hjärna förstå att det inte är möjligt att jag bara kan få det av Sverige.
  Men ni vill ha en värld utan gränser och fri invandrig. Lika mycket som jag förstår att jag inte kommer få en rosa elefant eller 10 miljoner kronor av Svenska stan så förstår jag att en värld utan gränser och fri invandring inte fungerar.

  Jag är som sagt uppvuxen i en förort i Stockholm och har sett detta problem sen liten ålder. Jag har lite mer utländska namn i min telefonbok än svenska.
  Jag vet vilka som startar dessa upplopp och vilka som inte gör det och jag kan garantera er att det slutliga svaret på vad som ställt till dessa upplopp är invandringen.

  Men politiker vill inte ändra invandringen, politiker lever i en bubbla. Ni lever inte i det verkliga samhället. Ni tar inte konsekvenserna av ert agerande och era beslut.
  Ni behöver inte vara där invandrare stuvas in, ni behöver inte vara där svenska, finska, araber, afrikaner, asiater, latinamerikaner ska dela område.
  Ni behöver inte inse att olika kulturer inte enas harmoniskt i en, ni behöver inte vara där dessa kulturer krockar med våld som resultat. Det gör vi som bor där.

  Ni är så snabba på att peka med era långa fingrar på någon som Olle Engström som vågar tala om invandringen, han är rasist, han har främlingsfientliga åsikter. Han vågar ta upp en fråga som ni andra politiker vänder ryggen.
  Ni vänder ryggen av rädsla av att bli kallade rasister. Det värsta man kan kalla någon i Sverige är rasist. Det finns inget ord som svenskar är mer rädda att bli kallade för. Och de som är räddast av alla är NI!
  Jag är så besviken på er politiker att ni inte vågar ta ert ansvar.

  Och bara för jag är svensk och heter Johan så tycker ni garanterat att jag har rasistiska eller främlingsfientliga åsikter och det är det får ni göra om ni tycker det, jag ska inte tvinga er att avgå, det är er uppfattning.
  Men faktum är att de mesta av de vänner med invandrarbakgrund som jag har, mina personliga vänner. Håller inte mer er heller. De vill inte ha öppna gränser för de vet lika mycket som jag att det inte fungerar.
  Det kommer aldrig att gå. Men det bryr ni er inte om, för hur mycket ni än ser på nyheterna, läser om, tar del i rapporter om ”husby upploppen” så kommer ni inte förstå. Ni är fortfarande kvar i er bubbla.
  Mina vänner eller bekanta kallar inte mig rasist, de


  En strikt invandrar politik behövs, precis som en strikt uppfostran. Att låta människor från olika länder strömma in i Sverige utan att visa strikt men med en god blandning av ödmjukhet vad som gäller i Sverige så kommer det aldrig att fungera.

  Tror ni att detta skulle skett om det bara var svenskar som bodde i dessa orter har ni helt fel. Vår kultur anser inte att stenkastning och bilbränder är ett sätt att visa missnöje.

  Och att göra frågan till politisk är också fel då detta gäller snorungar som får allt för mycket uppmärksamhet av politiker och vänstervriden media.

  Att dessa ungdomar gör detta visar på att influenser från andra kulturer ligger bakom och därför är det ett invandringSproblem. Och det visar att Sverige har misslyckats helt.

  Det enda positiva i denna händelse är att invandringSdebatten har börjat höras.

  SvaraRadera
 6. Men jag håller med om att utländska utbildningar borde legitimeras, Mer vuxna i skolor, att tvåspråkighet är positivt. men skulle inte tolka det som rasism eller diskriminering.

  SvaraRadera
 7. Lars Andersson: din kommentar publiceras givetvis inte då den var rasistisk smörja. Hoppas du har förståelse för det...

  SvaraRadera
 8. Bra skrivet Tom! Skönt att du och ditt parti sätter ned foten mot de mörka krafter som försöker dra fördel av den sociala turbulensen i förorterna. Först så flyr dessa stackare från krig och förtryck, sedan så möts de av intolerans, polisvåld och diskriminering. Är det konstigt att de blir upprörda? Nej det är helt och fullt den borgerliga politikens indragna resurser på vård skola och omsorg som skapat detta. Sverige skulle utan vidare kunna ta emot mångdubbelt med behövande om vi bara hade en bättre politik. Invandringen är aldrig problemet! Vi svenskar ska vara stolta och glada över att varje år hundra tusen människor väljer just vårat kalla land att bygga sin och vår gemensamma framtid i!

  Ingen människa är illegal!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Öppna ditt gästrum till en flyktingfamilj.

   Radera