onsdag 25 juni 2014

Borås på rätt väg när det gäller miljö- och klimatarbete.

Ett tydligt tecken på att vi är på rätt väg fick vi idag när tidningen Miljöaktuellt presenterade sin årliga Kommunranking. Borås gick från 36:e plats förra året till plats 19 i år. Landets kommuner har fått svara på ett antal frågor och dessutom har Miljöaktuellt vägt in flera index från andra organisationer. Alla detaljer om hur mätningen har gått till och hur alla Sveriges kommuner placerar sig framgår här: http://www.kommunranking.se/.

Naturligtvis känns det roligt och rätt att närma sig toppen i den här sortens tävling mellan kommuner. Men den kanske viktigaste funktionen för den här undersökningen är att den kan ge oss förebilder och tips - vilka steg bör vi ta framöver för att förbättra vårt miljöarbete? Så tar vi dessa steg och kan hoppas på en ännu bättre placering på köpet.

Årets miljökommun 2014 är Malmö. På andra plats har vi Eskilstuna och Örebro. Jag har jämfört dessa kommuner med oss med hjälp av svaren på Kommunrankingen (finns här) och det visar sig att vi har åtgärder och beslut på gång som lätt kan ta oss in på topp-fem-listan. Och om det dessutom går bra för Miljöpartiet i valet skulle Borås utan vidare kunna bli Årets miljökommun 2015 eller 2016 när vi fortsätter genomföra vår politik. Precis som vi genom det nuvarande Rödgröna samarbetet har kunnat genomföra många förslag som har gjort att Borås klättrar till 19:e-platsen på listan.


Miljöpartiets långsiktiga arbete har knuffat upp Borås som miljökommun
Vårt mål är att bli Sveriges bästa klimat och miljökommun.


När vi blir klara med följande punkter kan vi verkligen utmana Malmö om förstaplatsen:

 • när vi har en aktuell klimatplan klar (arbete pågår), som kompletterar de miljömål vi antog 2012.
 • när alla förvaltningar och kommunala bolag har genomfört den miljöcertifiering som redan är beslutad. Detta ska vara klart senast 2016.
 • när vi har infört en köttfri dag i våra skolor och restauranger (ett förslag om detta röstade Alliansen och SD ner för ett par år sedan)
 • när vi har arbetat in jämställd som systematisk aspekt i budget och bokslut. Beslut om detta är fattat, praktiskt införande är inte klart ännu.
 • när vi har har gått igenom hur vår it-användning påverkar miljö/klimat och genomför så kallad grön it. 


Men det gäller att ständigt hänga med och bli bättre. För toppkommunerna med Malmö i spetsen kommer ju inte att sitta still och vänta medan vi hinner ifatt. Det blir som en tävling, men med ett djupt allvar i botten - vi måste alla göra vad vi kan för att lämna över en fungerande planet till våra barn.


I media: bt.se , sr ,

2 kommentarer:

 1. Ett steg är att ni vågar ta beslutet att fyrverkerier är olagligt att skjuta året runt och olagligt att sälja.
  Ni kan ha hur många miljömål ni vill men när ni tillåter att man skjuter upp en massa skit i luften så tar det ut varandra.
  Samt kravställa till polisen att de följer den lagen och sätter hårt mot hårt när någon skjuter.

  SvaraRadera
 2. Det finner finns väldigt många frågor som kommunrankingen inte tittar på och det finns också en massa miljöfrågor som vi jobbar med redan.

  SvaraRadera