torsdag 3 december 2015

När fakta blev propaganda - och moderaterna bytte miljöpolitik?

Det var kommunfullmäktige för två veckor sedan och den rödgröna budgeten för Borås 2016 antogs nästan oförändrad, tack vare att Moderaterna och Centerpartiet visade ansvar i ett för vår stad osäkert politiskt läge. Att vår budget gick igenom var viktigt bland annat när det gäller Miljöpartiets kärnområde. Flera av de förslag som nu blir verklighet kan ni läsa om i mitt förra blogginlägg http://tom-andersson.blogspot.se/2015/11/boras-stad-ansluter-sig-till.html

Men när det gäller miljön och klimatet var budgetdebatten på flera punkter frustrerande, både att delta i och lyssna på. Det gäller till exempel debatten kring den del av Miljöförvaltningens verksamhet som går ut på att sprida kunskap om klimat och miljö, och vad som går att göra åt de hot som mänskligheten står inför.

Moderaternas Lars-Gunnar Comén var till exempel uppe talarstolen och skickade iväg en häpnadsväckande salva mot den information och det diskussionsunderlag som Borås Stad via Orangeriet presenterar för vidare samtal med alla boråsare som vill vara med (helt i enlighet med visionen Borås 2025, miljömålen och den helt nya energi- och klimatstrategin som Moderaterna alltså står bakom!) Nå, vad var det då han sa?

”Jag tycker faktiskt inte att Miljökontoret ska vara någon form av kommunal propagandacentral, som ska tala om med pekpinnar vad folk ska göra och inte göra. Det är inte så att kommunala tjänstemän ska komma med pekpinnar vilken mat man ska äta, hur man ska göra, hur man ska leva sitt liv.”

Det måste rimligen vara informationsskyltarna i Orangeriet (som den på bilden) Lars-Gunnar Comén tänker på när han både nedsättande och insinuant talar om ”propaganda”.  Men skylten upplyser ju om hårda fakta – raka motsatsen till propaganda. Att kalla fakta för propaganda är kunskapsfientligt och om det är den sortens kunskapsfientlighet som är grunden för Boråsmoderaternas nya miljöpolitik så finns det anledning att vara orolig för framtiden.


Moderaterna förväxlar fakta med propaganda
Propaganda eller ren fakta? Enligt moderaterna är det propaganda.


Att utifrån presenterade fakta lyfta miljö- och klimatfrågor till diskussion med boråsarna, ifrågasätta invanda mönster och levnadssätt – att det arbetssättet ska gälla trodde jag att vi var helt överens om i Boråspolitiken sedan länge. Så sent som på Kommunfullmäktiges möte i oktober ställde ju Moderaterna sig bakom följande text:

”Mer än hälften av en familjs koldioxidutsläpp kommer från konsumtion. Borås Stad skapar mötesplatser där hållbarhetsfrågor står i fokus. Ansvarig: Hållbar konsumtion, energi- och klimatrådgivning, hållbar livsstil: Miljö- och konsumentnämnden.” (Borås Stads Energi- och klimatstrategi)

Förvirrande. Vi får helt enkelt hoppas att Lars-Gunnar Comén var ute och cyklade med orden en liten stund, där i talarstolen förra förra torsdagen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar