onsdag 18 januari 2012

Vegetarisk matdag i Borås


Kunde inte riktigt hålla mig borta från att kommentera nu när motionen om vegetarisk matdag kommer upp till behandling i Borås. Igår skrev bt.se om det från 3 olika synvinklar (bt1, bt2, bt3). Jag hoppas verkligen att alliansen i Borås tänker till i frågan och lyssnar på sina allianskollegor som skrivit under följande inlägg på SvD brännpunkt. Efter gårdagens Borås tidning skrev jag ihop ett debattinlägg som är inskickat till debattsidan, vi får se om det kommer med eller inte... Jag lägger ut det här i alla fall om någon vill läsa...


Kan inte låta bli att skriva något om frågan om ”vegetarisk matdag” som jag och Anders Österberg debatterade i media när motionen tidigare var uppe i kommunstyrelsen.

För att rädda klimatet, regnskogarna, Östersjön samt minska sjukdomar och svält måste vi äta en mindre mängd kött än vi gör idag. Sedan 1950 har medelsvenskens köttkonsumtion ökat med 70 procent, sedan 1994 med 40 procent.

På kommunstyrelsens sammanträde den 23 januari kommer frågan upp igen. I BT 17 januari skrivs det om vegetarisk mat och en dietist säger bland annat ”Vegetarisk mat är näringsmässigt lika bra som annan mat om den tillagas rätt.” Att vi måste äta kött är ett argument och en vanföreställning som ofta framförs i debatten men som de ca 400.000 vegetarianerna i Sverige knappast håller med om.

Ett annat argument är att man tvingar de stackars eleverna äta vegetariskt. Men faktum är att redan idag innehåller riktlinjerna för skolluncher att det skall vara en vegetarisk dag varannan vecka. Och jag har inte hört några större protester från elev- eller föräldragrupp de dagar det serverats pannkakor, falafel eller för den delen grönsakssoppa.

En övergång till lokalproducerat kött är många gånger ett argument mot en vegetarisk matdag som har mer än ett problem. Dels är det nästan omöjligt att ställa de kraven i en upphandling enligt LOU, dels har Borås redan idag en upphandling som gäller. Till det kan läggas att av de arton procent av de globala utsläppen av växthusgaser som kommer från djurhållningen kommer endast 0,01 procent direkt från transporter.

Att kött är en av de största miljöbovarna är ett faktum som forskarvärlden är överens om och FAO:s ” Livestock’s Long Shadow” rapport pekar på att djurhållning för köttproduktion som en av de allra största miljöbovarna av alla mänskliga aktiviteter. Köttet toppar listan för bland annat jordförstörelse, förstörelse av vattenresurser, överutnyttjande av vattenresurser, försurning och luftföroreningar. Hela 18 procent av världens växthusgaser kommer ifrån djuruppfödningen.

FN:s resursanvändningsrapport visar att vill vi rädda världen från hunger, bränslebrist och klimatförändringens värsta konsekvenser krävs ett globalt skifte till helt vegetarisk diet. Världscancerfonden har uppgraderat varningen för rött kött till högsta nivån och avråder helt från alla processade charkvaror som exempelvis korv. Vidare används 80% av marken från den skövlade regnskogen i brasilianska Amazonas för bete till köttproduktion.

På förslag av Morgan Hjalmarson (FP) tog Borås Stad ett beslut 2003 innebärande en vegetarisk matdag varannan vecka. Det vi nu vill göra är att utöka till en vegetarisk matdag i veckan, infört vid höstterminens start 2014. Det ger verksamheten en möjlighet att anpassa matsedlar och vidareutbilda personal.

Tom Andersson (mp)

2 kommentarer:

  1. Vegetarisk mat i skolorna i Borås är den bästa frågan som tagits upp i denna stad. Tyvärr verkar en del människor tro detta är något farligt. De serverar ju inälvsmat i skolorna, är inte det vidrigt?
    Skolbarnen är öppna för frågan och de skolor som redan testat detta, där har eleverna tyckt detta var jättebra. Så varför har de vuxna (politikerna) så svårt för denna fråga? Vad förlorar de på? Jag är mycket stolt över att det finns någon som driver denna fråga i Borås och jag hoppas det kommer gå igenom så att våra skolor kan ta del av den vegetariska maten och inte bara den köttkultur som de just nu serverar.

    SvaraRadera
  2. Jag är så glad att det är någon som driver denna fråga. Jag möter på starkt motstånd varje dag bland mina kollegor i köket, tyvärr finns det en stor okunskap om vegetarisk matlagning o då skyller man istället på att eleverna inte tycker om den vegetariska maten , rädda för att pröva något nytt.
    En vidareutbildning av personal är ett måste för att detta skall fungera.

    SvaraRadera