fredag 28 juni 2013

Borås siktar högre som miljökommun


Vi i Borås Stad klarar oss bra på tidningen MiljöAktuellts topplista över miljöarbetet i landets kommuner, som presenterades igår. Plats 36 nådde vi i undersökningen där nästan alla landets 290 kommuner är med.

Sådana här undersökningar kan för all del alltid kritiseras för att allt som görs på miljöområdet inte går att sätta siffror på och tränga in i tabeller. Men med det sagt - inget av det som mäts av MiljöAktuellt är dåligt att göra, även om det inte är allt. Därför vill vi såklart högre än plats 36. Och när jag gör en något djupare dykning i materialet så ser jag snabbt att vi är på väg mot en högre poäng. Definitivt på väg.

En av de tunga posterna hos MiljöAktuellt är 30 frågor som ska besvaras med ja/nej. Ett miljövänligt svar ger poäng. Bland dessa frågor finns flera som Borås snart kommer att kunna svara ja på.

Borås Stads Miljömål med underbara illustrationer av Ida Brogren

* Klimatmål. Färska miljömål har vi redan. Vi har målet att bli en fossilbränslefri stad, vilket självklart är en klimatåtgärd. Däremot är vi inte riktigt klara med uttryckliga klimatmål, men arbetet är igång.

* Upphandlingsenheten har i uppdrag att se till att Borås stad systematiskt ställer såväl miljökrav som sociala och etiska krav. Staden är en stor inköpare och våra val av varor och tjänster kan göra stor skillnad.

* Miljöledning. Alla förvaltningar håller på att gå igenom miljöutbildning - cheferna har gått utbildningen och nu ska dessa i sin tur se till att alla anställda omfattas av en miljöutbildning. Bland annat dessa utbildningar ska göra det möjligt att snart nå vårt miljömål "Alla förvaltningar och bolag har ett miljöledningssystem".

* Grön IT. I budgeten för 2013 gavs uppdraget att påbörja ta fram en strategi för grön IT. Och när nästa kommunranking göras är vi förhoppningsvis klara.

Vi har våra nya miljömål, beslutade i december, vi ökar nu takten för att uppfylla dem. Här har alla anställda en uppgift - att bevaka, tjata, genomföra. Kort och gott att se till att det vi vill och måste göra verkligen blir verklighet. På så sätt tar vi i Borås Stad vårt miljöansvar, och på köpet kan vi klättra på topplistan över miljökommuner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar