onsdag 6 februari 2013

Hur länge kan vi bortse från köttets påverkan

En nerkortad variant finns på debattplats i BT idag, detta är originaltexten med recept.


Det är varken svårt, farligt eller äckligt att försöka klara sig med lite mindre kött. För er som inte tror mig kan första steget vara att prova det recept som jag skickar med. Men låt mig först ta argumenten.

All vetenskap visar på det ohållbara i köttkonsumtionen, men få vågar ta i frågan politiskt. En femtedel av klimatgasutsläppen, förstöring av vattenresurser, ohållbart markutnyttjande, slöseri med resurser av sällan skådad art och svält kan härledas till köttindustrin. Ändå finns så få som anser att kött ska bära sina egna miljö- och klimatkostnader.
Hur många rapporter kan politiken ignorera när det gäller köttkonsumtion? Att kött är en av de största miljöbovarna är ett obestridligt faktum där forskarvärlden är överens. Det enda rimliga borde ju vara att följa principen att de som orsakar utsläppen betalar. Att kött inte beskattas för sin påverkan på miljö- och klimat är inte hållbart.

Vi rödgröna i Borås ville 2012 införa en köttfri dag i Borås skolor. En konkret miljö- och klimatåtgärd som skulle ha inneburit att vi hade kunnat sänka våra utsläpp rejält. Detta röstades tyvärr ner av Alliansen och Sverigedemokraterna. För att man skall vara trovärdig i klimat- och miljödebatten kan man inte sticka huvudet i sanden och helt ignorera köttets påverkan.

I BT 23/1 kunde man dessutom se vad några privatpersoner tänker runt köttfrågan. Tyvärr gör ingen någon koppling mellan en av de viktigaste miljöfrågorna och sin egen köttkonsumtion, utan fokus ligger istället på att man tycker att det är viktigt med billigt kött. Debatten kring kött och dess konsekvenser liknar på många sätt den skepsis som klimatfrågan behandlades med för några år sen, d v s med mycket okunskap och skepsis. Men som i klimatfrågan vinner någon gång överväldigande fakta även över politiken och allmänheten. För framtidens miljö och klimat får vi hoppas att det blir snart.

Så här lätt, gott, enkelt, billigt och miljövänligt kan du göra skillnad.

Veganlasagne 3 portioner

Görs i form ca 25x35 cm. Ugnen på ca 200-225 grader.

Gör en tomatsås av:
1 paket/burk (500 g) krossade tomater.
1 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
1 lök
ca 1 dl röda linser
ett par matskedar olivolja el. annan matolja
vitlök
salt och peppra lite
Blanda ihop allt på en gång i en gryta och koka tills linserna är klara (ca 10 min)

Sätt ihop lasagnen, till det behöver du Oatly iMat 2,5 dl.
Häll en skvätt Oatly i botten, lägg på lasagneplattor, lägg på ca 1/3-del av tomatsåsen, en skvätt oatly till, så plattor igen - och så vidare.
På detta sättet blir det fyra lager plattor, med tomatsås och lite oatly mellan varje. Du ska ha kvar såpass mycket oatly att det täcker översta lagret lasagneplatter. Salta och peppra lite överst. Grädda i Ugnen ca 25 min eller tills man kan sticka en gaffel rätt lätt genom lagsagneplattorna.

Detta är ett användbart basrecept. Pröva dig gärna vidare med kryddning, grönsaker eller vätska efter eget huvud.

Tom Andersson (MP)


debattsidan i bt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar